امام هیچگاه در مناظرات خشمگین نمیشد، حتی اگر سخنان باطل میشنید. با مبانی طرف مقابل استدلال و انصاف را رعایت میکرد. از جمله دعوت عملیِ حضرت به اخلاق و دین، رها کردن مناظرات برای انجام فریضه نماز در اول وقت بود.
علاوه بر این، توجه به بعد تعالیبخشی و آزاداندیشی از دیگر ویژگیهای مناظرات امام(ع) است. نمونهای از این آزاداندیشی را زمانی میبینیم که ایشان با پایان یافتن مناظره، رو به رؤسای ادیان کرد و فرمود: «ای قوم، اگر در میان شما کسی مخالف اسلام است و سؤالی دارد، هر سؤالی که میخواهد بدون هیچ خجالتی مطرح کند». امام رضا(ع) در مناظرات علمی با بزرگان ادیان و مذاهب با احاطه علمی خود، افسار افکار را به دست میگرفت و با تکیه بر اصول مشترک میان ادیان و استدلالهای طرف مقابل، فرد را وادار به اعتراف میکرد. امام رضا(ع) از نقدهای نابجا و تخریبی پرهیز مینمود. نکته مهم در مناظرات حضرت رعایت اخلاق بود. امام رضا(ع) در مناظرات خود هیچگاه به «نقد شخصیت» نمیپرداخت، حتی اگر طرف مقابل این کار را میکرد، تنها استدلالهای آنها را مورد نظر قرار میداد. بهعنوان نمونه هنگام مناظره با جاثلیق، امام(ع) هیچگاه این عالم مسیحی را نقد نکرد، اما او از تنها فرصتی که بدست آورد امام را نقد و ایشان را به جهل و ناتوانی علمی متهم کرد.
امام(ع) در هیچ جای مناظره مخاطبان خود را متهم به دروغگویی نمیکرد بلکه در همه موارد، نقاط اشتباه و انحراف آنان را تذکر میداد؛ همواره از «منابع مورد قبول طرف مقابل» استفاده میکرد و این نکته بسیار شگفتانگیزی است. از اصول اخلاقی و مهارتهای مهم مناظره این است که انسان در مناظره علاوه بر استفاده از ادله عقلی، از منابعی استفاده کند که طرف مناظره هم آن را قبول دارد. بهعنوان نمونه در مناظره امام(ع) با جاثلیق، وقتی عالم مسیحی به مأمون گفت: «چگونه با کسی بحث کنم که به کتابی استدلال میکند که من آن را قبول ندارم و به گفتار پیامبری احتجاج میکند که من به او ایمان ندارم؟» حضرت(ع) فرمود: ای مرد مسیحی، اگر از انجیل برای تو دلیل بیاورم، آیا میپذیری؟ جاثلیق گفت: «آیا میتوانم آنچه را انجیل فرموده، رد کنم؟ بهخدا سوگند برخلاف میل باطنیام، خواهم پذیرفت».
همچنین آشنایی و تسلط کامل بر منابع دینیِ طرف مناظره یکی دیگر از اخلاقیات علمی و مهارتها در گفتوگو است که در مناظرات امام رضا(ع) شاهد هستیم.
امام رضا(ع) به مناظرهکنندگان فرصت دفاع میداد زیرا «فرصت سؤال و دفاع به طرف مقابل» از دیگر شاخصههای «مجادله نیکو» است. در جلسه مهمی که تمام سران ادیان و مذاهب حضور داشتند یکی از مسائلی که امام رضا(ع) کاملاً رعایت میکرد، میدان دادن به طرفهای مقابل بود. حضرت(ع) در مناظره هرگز حالت تهاجمی نمیگرفت و شروع به پرسش نمیکرد بلکه با حوصله فراوان به مخالفان میدان میداد تا اگر خواستند، پیشقدم شوند.
اخلاق مناظراتی امام رضا(ع) و مناظرات اخلاقی ایشان شامل «اخلاق علمی» و «اخلاق عملی» بود. اخلاقی که شامل نداشتن خودستایی و خود برتربینی هنگام غلبه، رعایت انصاف، تکریم و احترام و زیرکی و کیاست امام(ع) میشد.
نظر شما